Jurnal de workshop – 2Creative în Grecia cu Marian Sterea și Marius Tudor

2creative workshop

The beginning

Ne-am pus în mișcare. Mai sunt doar 7 zile până la mega-aventura celui de-al 4-lea workshop #2creative. După Jurilovca, Cluj-Napoca și Sarichoi, acum urmează, ceea ce la început părea o nebunie, Grecia.

Un workshop gândit de mine și de Marian Sterea în aceeași notă cu precedentele: nu în sala de conferințe a unui hotel, într-un spațiu închis și la lumina unui proiector și cu mai multă adrenalină.

Așa că, beneficiind și de sprijinul total al lui Ovidiu și Vlad de la Set Sail Nauticschool, am luat două veliere din Atena și vom încerca, dacă vremea rămâne la fel de prietenoasă ca în prognoze, să ajungem în Mykonos din Atena, via Kea și Syros, iar opririle pe fiecare insulă vor însemna zile de workshop cu shooting intensiv.

Cum orice traseu are nevoie de o informare atentă, săptămâna ce vine, cea de dinaintea workshopului, vom crea direcțiile și opririle tot la bordul unui velier. Așa că, pentru mine, urmează trei săptămâni pe mare, cea de după workshop fiind rezervată deja celebrelor #cyclade organizate de Ovidiu.

Miercuri (nn 27.03.2019) am părăsit Bucureștiul cu rulota lui Bosse, iar prima zi din Jurnalul de Workshop s-a terminat cu un Gyros cu mult tzatziki și innoptat pe malul Egeei.

La 30 de ore de la plecarea din București am ajuns în marina Alimos din Atena unde ne-am întâlnit cu Florin și Diana Epure, doi dintre participanții la 2creative. Și pe ei ii așteaptă 2 săptămâni pe valuri.

7 days to go

Astăzi (29.03.2018) am preluat velierul care ne va ajuta să facem traseul și, în așteptarea completării echipajului, am luat masa pe cheu, în timp ce Diana și Florin au vizitat Atena. Din nefericire, nu putem pleca de mâine, vremea în Cyclade nu e prielnică ieșirii în larg, dar duminică dimineață ne pornim la drum!

vant in cyclade

workshop fotografie de nunta 2creative Grecia 1 workshop fotografie de nunta 2creative Grecia 2 workshop fotografie de nunta 2creative Grecia 3 workshop fotografie de nunta 2creative Grecia 4

După delicioasa ciorbă de ștevie pregătită de Irina pentru drum, i-am admirat un pic rochiile pe care ea, cu mânuțele ei, le-a creat special pentru acest workshop.

workshop fotografie de nunta 2creative Grecia 5

5 days to go

Am fi vrut să ieșim în larg de ieri dimineață (nn. 30.03.2019), însă vântul prea puternic de pe traseu ne-a ținut în marina. Așa că am preluat prima barcă, am făcut aprovizionarea și verificările de rigoare. A fost o “distracție” de câteva ore la shopping (dintre care jumătate din timp am căutat detergenți, șampon și săpun eco-ocean-friendly – grecii ăștia ar trebui să aibă marketurile pline cu așa ceva), după care ne-am așezat la povești până spre dimineață.

2creative workshop marian sterea marius tudor 202creative workshop marian sterea marius tudor 21

Azi de dimineață (nn. 31.03), Florin s-a trezit devreme și și-a făcut temele, dar și încălzirea pentru workshop. A înălțat drona pentru câteva cadre cu marina.

alimos marina athens 2 alimos marina athens 1

Deși, după ora 18 am fi putut pleca, cu vânt favorabil, am stabilit să evităm cruise-ul pe întuneric și să plecăm spre dimineață. Ne-am stabilit un alt program și am vizitat Sea Turtle Rescue Center, cel mai mare centru de salvare de țestoase din Grecia. Bazat 100% pe voluntariat. Ocazie cu care aflăm cât de idioți sunt oamenii. Majoritatea țestoaselor ajung aici cu răni la cap produse, în primul rând, de elicele bărcilor și apoi de… lovituri în cap aplicate cel mai ales de pescari, atunci când le găsesc prinse în plase. Și mai sunt și niște borcane cu toate lucrurile găsite în țestoase: de la plastic, bineînțeles, până la cârlige de pescuit, atât de groase că ai putea tracta o mașină cu ele.

Acum erau aproape 40 de țestoase. O bună parte stă aici de la câteva luni la câțiva ani și, când sunt complet refăcute, sunt eliberate. Altele sunt accidentate atât de serios că nu vor putea fi eliberate niciodată. Nu ai cum să pleci fără să cumperi ceva (toți banii se duc către centru) și să donezi câțiva euro.

Sea Turtle Rescue Center Athens

A urmat o plimbare prin Glyfada, un cartier posh al Atenei, și o bine-meritată masă de prânz la care am servit (ce altceva?) niște gyrosi la Tsi Tsi, un restaurant pe care îl recomandăm, mai ales pentru desertul generos din partea casei.

glyfada athens walk 1 tsi tsi restaurant athens lunch

Florin a promis că o să ne pună pește pe masă în seara asta, așa că s-a apucat de treaba și și-a întins lansetele. Va anunțăm dacă a reușit.

4 days to go – oprire în Poros

Ieri dimineață (nn. 01.04.2019) am părăsit Marina Alimos din Atena cu direcția Poros. A fost o zi magnifică pentru sailing și am mers o mare parte din zi doar pe vele. Am găsit un golf frumos și ne-am oprit pentru masa de prânz, o baie în mare, iar Florin și-a încercat din nou norocul la undița.

Clip de Florin Epure

2creative marius tudor marian sterea

După câteva ore petrecute în golf, am prins apusul fix la intrarea în Poros. Astăzi (nn. 02.04) urmează să ajungem în Spetses, un fel de Saint Tropez al Greciei.

Poros, Greece – aerial view

Credit foto: Florin Epure

D-day

Până la momentul sosirii întregii găști 2creative în Atena, noi am mai vizitat câteva golfuri și am înnoptat în Hydra, una dintre cele mai frumoase insule pe care am poposit, loc de care s-a îndrăgostit și Leonard Cohen. Am găsit marina goală, iar din câte am înțeles, asta e un peisaj foarte rar. Adică eram doar noi și încă alte două bărci. Perfect, am zis, mai ales că ne-am grăbit să navigăm din Nafplio până în Hydra că să ancorăm într-un loc călduț. Cum căpitanul a zis că ar fi bine să ajungem înainte de ora 13, ne-am conformat.

Aici, ne vom întoarce și în săptămâna workshopului. Un scurt rezumat al popasului în trei cuvinte: pisici, apus, pescadoare.

Florin a avut răbdarea să ne facă și un mic rezumat al săptămânii de cercetare.

Previziunile inițiale pentru vreme, de acum câteva săptămâni, ne-au fost spulberate cu fiecare zi în care ne-am apropiat de startul expediției. Inițial, prognoza ne dădea mari speranțe că o să mergem pe traseul stabilit la început, dar am schimbat traseul pentru workshop. Ruta către Mykonos s-a dovedit a fi imposibil de realizat din cauza vremii, iar ideea de a cerceta un traseu alternativ cu o săptămâna înainte a fost una foarte bună. Toate meritele acestei idei i se atribuie căpitanului Vlad, care a inclus asta în plan.

alimos marina athens greece
Marina Alimos Atena – Foto: Paul Budușan

Întreg echipajul a ajuns cu bine după un zbor liniștit București – Atena și sub atenta îndrumare a lui Marian. Seara de vineri (5 aprilie 2019) a însemnat o ieșire la Vassilis, restaurantul preferat al sailorilor care aleg ca punct de plecare al expedițiilor lor Marina Alimos. Voia bună și mâncarea tradițional grecească au fost stropite cu un pic de vin și tsipuro.

2creative gang

Ziua de sâmbătă a fost dedicată cleaning-ului bărcilor, verificărilor de rutină și aprovizionării bărcilor. Toate urmate de o ședința a căpitanului care a explicat mai multe reguli de conduită pe mare. Deși ar fi trebuit să fim deja pe mare, vântul puternic ne-a amânat plecarea pentru duminică, 7 aprilie, la ora 7. Poros, Napflio, Hydra, venim!!

Țineți aproape! Jurnalul de workshop continuă zilele următoare!

Facebook Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

This website is using cookies. By using www.weddcamp.com, you agree to the use of our cookies.