Strategii de backup pentru fotografii de nuntă plus utilitatea unui Synology DS720+

Synology DS720+

Probabil cel mai des coșmar al unui fotograf de nuntă e legat de pierderea fișierelor. O pățesc și eu o dată la ceva vreme și mai știu și alți fotografi cărora li se întâmplă să se trezească transpirați din motivul ăsta, a doua zi după nuntă.

Minimizarea riscului de a pierde informațiile ține de organizarea modului de lucru. A trece printr-o astfel de experiență nu e plăcut deloc. Eu am pățit-o chiar în primul an de fotografie de nuntă, iar rezolvarea situației a fost destul de costisitoare la vremea aia. Atunci, am ajuns la concluzia că fotografiile oamenilor pe care îi fotografiez sunt mai importante decât geanta foto și am pus asta în capul listei atunci am început să-mi fac o strategie.

În 2010, foloseam două body-uri care nu aveau dual slot, deci nu aveam posibilitatea de a face backup direct în cameră. Foloseam carduri de capacitate mică și evitam să scriu toată informația pe un singur card, iar pauzele de la evenimente le utilizam exclusiv pentru a face backup. Laptopul era nelipsit din geanta foto, iar cardurile stăteau atârnate în permanență de gât, într-un wallet. Lucram și în echipa de doi fotografi, deci riscul de a pierde toate imaginile din același moment era și mai redus.

STRATEGII DE BACKUP

Suntem în 2021, când avem camere cu dual slot, dispozitive de stocare ieftine și soluții ieftine și bune pentru cloud-uri sau sisteme NAS avansate. Așadar, iată de ce țin eu cont și cum mă organizez ca să mă asigur că fișierele ajung in siguranță la client:

  • Folosesc două camere cu dual slot.
  • Investesc în carduri de memorie, în sensul că am suficiente ca să pot să țin informația pe un set de carduri până la predarea materialelor.
  • Cumpăr carduri noi la fiecare 16-24 de luni. Fiecare card e marcat cu luna și anul în care a fost achiziționat. Cardurile mai vechi de 3 ani le folosesc doar pentru fotografii personale, iar la prima eroare le scot din uz.
  • Am împărțit cardurile în două categorii, adică fiecare cameră are propriile carduri de lucru.
  • Formatez cardurile cu care voi lucra (în camera), înainte de fiecare eveniment.
  • Scriu RAW atât pe cardul de backup, cât și pe cel de lucru. Excepție fac evenimentele corporate cu livrare rapidă (de exemplu, la final de eveniment sau a doua zi), când scriu RAW+JPEG. Cardul de backup are 256 sau 512 GB, iar cele de lucru sunt carduri rapide de 64 GB. Încerc să nu umplu cardurile până la refuz, ci până la maximum 90% din capacitate.
  • Îi explic clientului beneficiile prezenței unui al doilea fotograf pe toată durata evenimentului.
  • În timpul starterului/aperitivului, dacă am timp, fac un backup de siguranță pe un hard-disk extern cu tot ce am fotografiat pe parcursul zilei.
  • După ce ajung acasă, verific integritatea fișierelor și mă asigur că nu sunt fișiere cu erori/corupte, care nu au fost scrise bine pe card. Dacă se întâmplă asta, renunț la a mai folosi cardul respectiv la evenimente viitoare.
  • Folosesc două cititoare de carduri și două stații de backup. Pe o stație copiez cardurile de backup și pe o stație copiez cardurile de lucru. După copiere, mai verific încă o dată integritatea fișierelor. Una dintre stații e sincronizată cu un cloud Microsoft, iar fișierele nelivrate urcă întotdeauna și aici. Păstrez informația și pe cardurile de backup până la predarea materialelor. Așadar, mă asigur că am fișierele în cel puțin patru locuri diferite, dintre care unul extern (în cloud).
  • Livrarea rapidă a materialelor către client reduce factorul stres. Pentru livrarea jpeg-urilor, dar și pentru backup-ul lor, folosesc un cont Ultimate de la Pixieset (cu spațiu nelimitat).
  • La final, încurajez clientul să-și facă cel puțin o copie de siguranță.

Dacă aveți și alte idei și sfaturi care pot completa acesta listă, le aștept în comentarii.

SYNOLOGY DS720+

Pentru că din 2015 călătoresc destul de mult pentru evenimente, exceptând perioada pandemiei care a însemnat mai mult stat acasă și mai puține joburi, iau cu mine 6 harduri externe care însumează 20 TB, însă stresul e mare.

Ultimele 5 săptămâni le-am petrecut în afara țării, timp în care am fotografiat 13 evenimente, iar ideea că se poate întâmpla ceva cu cardurile sau cu hardurile externe m-a preocupat, așa mi-am dat seama că pot să iau cu mine o soluție extra de backup.

Aveam nevoie de ceva ușor de instalat și setat și de dimensiuni mici, cât să încapă într-o geantă foto și care să rămână într-un singur loc, așa că m-am oprit la Synology DS720+. E mic și încape în geanta mea foto, are două bay-uri în care pot fi instalate atât harduri de 3.5 inchi, cât și de 2.5 inchi. Eu am optat pentru 2 harduri de 12 TB, dar pentru viteze mai mari puteți opta pentru SSD-uri. E ușor de instalat datorită interfeței prietenoase pusă la dispoziție de Synology, ceea ce pentru un cineva puțin atehnic ca mine e un plus.

Are două sloturi USB 3.0 (USB 3.2 ar fi fost excelent), două porturi LAN și un port eSATA, are în pachet cablul de alimentare, două cabluri UTP și două cheițe cu ajutorul cărora pot fi blocate cele două bay-uri.

Imagine și montaj: Răzvan Dănăilă

DS720+ poate fi accesat remote în mai multe moduri diferite, inclusiv Rsync (pentru backup) și FTP. De asemenea puteți face backup dispozitivelor mobile prin intermediul aplicațiilor Synology. Synology oferă și un portal web pentru acces ușor la dispozitiv atunci când sunteți departe de casă.

Deși este, mai degrabă, dedicat celor care sunt la primul NAS, e o soluție practică pentru extra backup (atât acasă, cât și în deplasare – acolo unde mie îmi oferă mai multă liniște) și cu viteze de transfer decente. Pe mine m-a ajutat să stochez în siguranță peste 5TB în ultima lună și mi-a oferit un somn mai odihnitor.

Facebook Comments

1 thought on “Strategii de backup pentru fotografii de nuntă plus utilitatea unui Synology DS720+”

  1. Foarte utilă soluția Synology, personal folosesc un ds920+ și un ds214, primul își face backup pe aldoilea în timp real. Ds214 am achiziționat când am trecut de la. Desktop la laptop, acuma am revenit din nou la desktop.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

This website is using cookies. By using www.weddcamp.com, you agree to the use of our cookies.